dijous, 28 d’abril del 2011

Bocairent, fireta del llibre i cultura històrica

Seguint  els actes literaris propis del mes d'abril, lletres impreses i rams de roses, vaig participar en la IV Fireta del Llibre de Bocairent, parlant dels meus llibres, en especial "El desordre de les Dames" i "L'univers de les idees perdudes".
La Regidoria de Cultura i la Biblioteca de Bocairent oferien un programa cultural ben elaborat per atraure a majors i menuts, amb  presentacions de llibres: "La serra de Mariola i el comerç de la neu"  de Pasqual Boira i Ximo Tormo,  "Los cuentos muertos"  de José Vicente Galiana , "Bagassa primerenca, beata tardana" de Vicent J. Sanz; un concurs de cal.ligrames; la representació de l'obra  "Corruptia, una regió de l’est"  a càrrec de Teatre de l’Enjòlit, entre altres. Una programació que abastava del 9 al 17 d'abril.

Vaig aprofitar la participació en la fireta del llibre per tornar a passejar per Bocairent i descobrir més de les meravelles que  guarda. Entre els racons nous que vaig conéixer em va sorprendre el monestir rupestre, l'espai en si i la història em deixaren fascinada.
Hi ha pobles que t'atrapen només tocar els peus la seua terra, Bocairent n'és un d'ells. Si la natura li ha regalat  paratges encisadors ( malgrat la fam desbocada del foc),  el quefer dels homes i dones que l'han poblat al llarg dels segles ha deixat una empremta arquitectònica i artística rica i ben conservada: les caves de neus, les covetes dels moros, els ponts...  I el conjunt urbà del casc antic que t'embruixa. Carrers empedrats i costeruts, que giravolten a trot i a dret, quasi laberíntics, arrapant-se segurs a la roca. Llenços de murades, escales tallades en la mateixa pedra del terra, replans menuts adornats amb testos, miradors al barranc, placetes, atzucacs. Cases restaurades plenes de vida, o tancades d'antuvi que encara conserven l'alè dels vells habitants. Fonts, aljubs, sèquies, hortets repenjats, runes rescatades de l'oblit que recuperen històries passades... I les coves excavades en la pedra blanca, que si no han quedat a la vista s'intueixen omnipresents de sota el sòl que aixafem i que et deixen la sensació d'un món semiocult on pot transcórrer qualsevol somni.  
Impossible descobrir-ho tot en una jornada de visita. Ni tan sols en dos. Fins i tot, em consta, que els mateixos bocairentins ara i adés se sorprenen amb una vella construcció rescatada.
Des d'aquest bloc, vull agrair la invitació als organitzadors i organitzadores de la fireta, a les llibreries participants, a les persones que van facilitar el contacte i van fer les presentacions ( Julià, Noelia, Paqui), a Vicent que ens va mostrar el monestir, i a totes i tots, grans i menuts, que van mostrar la seua estima pels llibres i la cultura.

4 comentaris:

  1. Segur que vas gaudir cada moment.
    Les imatges del poble són espectaculars.

    ResponElimina
  2. Ben cert Pilar, va ser un goig parlar de llibres i després tornar a passejar per un poble farcit d'història. Les imatges que he posat no són més que una demo insignificant del que hi ha en Bocairent. Has d'anar, la cava de neu ( les caves de neus) és impresionant ( són impresionants), les covetes dels moros són de vertigen... Però no cregues que tot és història antiga i barri medieval, hi ha cases modernistes, un arc aqüeducte que dóna entrada a la plaça de l'ajuntament, un retaule de Joan de Joanes...

    ResponElimina
  3. La descripció del meu poble a les teues mans, és doblement encisadora. Gràcies Pepa! Paqui de Bocairent.

    ResponElimina
  4. Hola Paqui, és impossible no quedar-se embruixada amb el teu poble. Ja podeu estar ben satisfets!

    ResponElimina