dimarts, 12 d’octubre del 2010

TONI ESPINÓS, UN PREMI ALS VALORS CIVICS BEN APROFITAT

Els Premis 9 d’Octubre que lliura l’Ajuntament de Xàbia ens han tingut enguany en suspens, en més d’un moment. La proposta i aprovació de guardonar a Antoni Espinós amb el Premi als Valors Cívics no va ser ben rebuda, justament per ell que va intentar rebutjar-lo amb l’argument que considerava el premi massa gros per a mèrits tan prims” (1) com creu tenir.

De seguida, tots els qui apreciem i valorem el seu treball en favor de la cultura i la recuperació de la història de Xàbia ens vam posar en marxa assagetant-lo amb raonaments perquè acceptara el Premi, ben merescut se’l tenia, encara que no ho creguera. Afortunadament, a força de ser “atropellat amb opinions i espentes(1) per uns i altres, Toni no va pegar “l’espantada davant de tant honor(1) i va acudir a recollir el premi. Un nou moment en suspens, coneixent-lo segur que alguna en tenia tramada. I així va ser, després d'unes paraules d'agraïment entremesclades amb necessaries reclamacions culturals, que va pagar la pena escoltar, va voler compartir el Premi amb “aquells que han treballat en silenci i humilitat per la cultura d’aquest poble … per a tota eixa gent que mai rebrà el reconeixement oficial al seu treball anònim però constant, i per als que mai rebran aquest premi, merescut i desitjat, mentre manen els temps actuals(1). I no volgué compartir-lo només de paraula, sinó també materialment, deixant l’estatueta al senyor alcalde per a que “ amb la mateixa comprensió, amb la mateixa conformitat i amb la mateixa satisfacció que jo he acceptat hui aquest honor, accepte en representació de tots la guarda i custòdia d’aquest guardó com a regal merescut per a tots aquells que han treballat i treballen en silenci per Xàbia, que lluiten per no perdre la identitat i creuen encara en la cultura, que és el millor crèdit d’un poble per afrontar el futur(1).

Amb aquesta cessió i repartiment del premi, les paraules d’Andreu Ros, encarregat del panegíric sobre Antoni, es feren ben plausibles “L’activitat que Toni ha esmerçat al llarg dels anys, a hores d’ara no solament és mereixedora d’aquesta distinció sinó que representa un actiu social, patrimoni de tots, indiscutiblement valuós” (2)

Ara, també passa a ser patrimoni de tots el seu merescut guardó.

Sense la figura de Toni Espinós no es pot entendre la difusió i el foment de la cultura en Xàbia, i en la Marina Alta, durant les darreres dècades. La seua empenta, entusiasme i treball desinteressat han sigut elements fonamentals en la recuperació de la nostra història i trets d’identitat.

El guardó a la Solidaritat fou per a l’Associació Contra el Càncer i la seua Presidenta local Catalina Quero .

Enhorabona al poble de Xàbia per comptar amb dues personalitats tant generoses, treballadores i compromeses com la d’Antoni Espinós i Catalina Quero.

I enhorabona als guardonats, mare i fill.

(1)Llegir les paraules d'agraïment de Toni Espinós.

(2)Llegir complet el parlament d'Andreu Ros sobre Antoni Espinós


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada