dilluns, 22 d’agost del 2011

22 d'agost, HOMENATGE EN XARXA A ENRIC VALOR #100anysdevalor

En el centenari del naixement del gran escriptor valencià Enric Valor, aquest blog s'uneix a l'homenatge que li dediquem des de la xarxa internàutica el 22 d'agost, dia del seu aniversari.
Sóc una gran admiradora de les novel.les valorianes, una usuària contumaç dels treballs lingüístics, de l’aportació gramatical d'Enric Valor ( no puc escriure sense tenir al costat  “La flexió Verbal”), i especialment sóc una assídua lectora de les seues rondalles. Les he llegides i rellegides, les he contades als meus alumnes, les he emprades com a matèria de treball a la classe i fins i tot les he tingudes com a model en la meua tasca dins el camp de la literatura. Foren eixes narracions magnífiques les que m’ajudaren a escriure els “Contes de Riurau”.
Així és que, perdoneu-me, però si haguera de triar quina és l'obra de l’escriptor  que més m’atrau em quedaria amb les rondalles. I és que mira que se’ls trau profit:
- Consoliden la cultura popular valenciana i la preserven del perill d’extinció.
- Recuperen l’imaginari col.lectiu.
- Reviscolen i enriqueixen el vocabulari català.
- Són un autèntic repertori de frases fetes i modismes, moltes d’elles quasi en lamentable desús.
- Són unes amenissimes lliçons de geografia del País Valencià, d’etnografia, de botànica, d’ornitologia...
- I proporcionen estones de pura diversió i entreteniment.
Se li pot demanar més a una obra literària siga del gènere que siga?

El conte popular, la rondalla ha anat transmetent-se de generació en generació i adaptant-se a les modes i formes socials de viure, fins i tot al nivell cultural del qui conta i transmet. Així s’ha anat enriquint, o empobrint, al llarg del temps i de la geografia.
Enric Valor no transcriu les rondalles com li les van contar, però com havia de contar-nos-les, d’escriure-les, una persona tan interessada per la cultura?  Ell és el nostre informador, un element més de transmissió, art i part en el procés evolutiu rondallístic, i ens les presenta en la versió que més li ha complagut, adornant-les amb tot tipus de coneixements que té a l’abast
En literaturitzar les rondalles valencianes Enric Valor les va revaloritzar com autèntiques joies  que per sempre formaran part del corpus literari del País Valencià.

2 comentaris:

  1. Pepa, se'ns havia passat aquest escrit, el dia de l'homenatge. Ens ha avisat l'Enric, de Ca l'Assur.

    Tota l'obra de Valor és fonamental per a la nostra cultura, però a més, les rondalles, ens posen en relació amb moltes coses i molts aspectes i ho fan des del món del meravellós i des de l'atenció dels més menuts. No ho podem deixar passar de llarg!

    T'afegeixo a la llista de blogs que han participat en l'homenatge. Sortiràs en la pròxima actualització.

    ResponElimina
  2. Hola Victor, m'havia adonat que no estava inclós aquest blog dels meus llibres "lletres de tinta impresa" en l'index, com tampoc està inclós el meu blog educatiu "entre papers digitals", no vos havia dit res perquè sí figuren en l'índex el de la biblioteca del meu col.le i el d'un entre tants. Com manifassege tants blogs no em vaig estranyar que algun és quedara fora. Tanmateix, la meua aportació en "un entre tants" tenia enllaços als dos blocs no inclosos. M'alegrarà que els poseu a l'índex, gracietes.

    ResponElimina