dimarts, 21 de desembre del 2021

ADEU A LA FEMINISTA ROSALIA SENDER,

 DESEMBRE 21 Ha mort Rosalia Sender Begué, feminista, escriptora, activista social, política i cultural, a qui la Xarxa de Dones de la Marina Alta va dedicar un dels seus ,"Donatges 8 de Març" l'any 2010.La recordem i mantenim la seua memòria.

Adjuntem la nota biogràfica que figura en el llibre "25 anys de Feminisme a la Marina Alta".

Rosalia Sender (escriptora, feminista)

Filla de republicans exiliats a França en 1939, va ser educada per la seua família en els valors de la justícia i la llibertat. Va estudiar Ciències Empresarials a Paris, i tota la seua joventut va militar en les “JUVENTUDES SOCIALISTAS UNIFICADAS” de forma activa, donant suport als espanyols exiliats, a les famílies dels presos, i recolzant els treballadors francesos en les seues vagues.

En tornar a Espanya a 1967, es va instal·lar amb el seu marit i els seus dos fills a València, on es va trobar amb una societat patriarcal on la millor carrera per a una dona era tenir un bon espòs.

Rosalía va prendre consciència feminista per les seues pròpies vivències i per la situació que la rodejava, reafirmant el seu sentiment i defenent:

“un feminisme de no confrontació, de lluita al costat de l'home per a canviar la societat que ens margina, però sempre amb les nostres pròpies organitzacions, influint en els estaments i partits on actuem, cap a les nostres metes feministes”.

A finals de la dècada dels 60 intervingué en la creació del “Movimiento Democratico de Mujeres”. A més a més, continuà la seua militància al PCPV, formant part del comité central i executiu des del 1976 fins al 1982, any en què va dimitir. En 1986 abandonà la militància política.

Entre 1981 i 1987 va impulsar l’entitat Promocions Culturals del País Valencià amb estret contacte amb els ambients culturals. Posteriorment va crear i dirigir a València la galeria d’Art Rosalia Sender.

Va decidir contar la seua experiència social, política i feminista i va escriure dos llibres que recullen les seues memòries. "Nos quitaron la miel" on relata la seua lluita antifranquista, i "Luchando por la liberación de la mujer", que reflecteix la seua experiència en el moviment feminista entre 1969 i 1981.

Els últims anys ha presentat la seua obra i ha donat conferències, també ha participat en diferents llibres i documentals per la recuperació de la memoria histórica ella diu:

“Cal explicar, aclarir i no decaure en la lluita perquè no ens van a regalar res”

(Extracte de la presentació del Premi de la Xarxa 2010)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada