dimarts, 30 d’abril del 2013

Una setmana completa de lletres al voltant del Dia del Llibre

Amb el regal d'una imatge que el blocaire msprinetti ha creat i m'ha enviat, a partir d'una frase meua  que  apareixia en un reportatge de Carles Gámez al  quadern del país el 23 d'abril,  acabe la setmana dels actes al voltant de la celebració del dia del llibre.  
Prenc el regal visual com a homenatge a l' estima per la literatura, a les meues paraules escrites i   alhora a tantes i tantes paraules escrites per escriptors, escriptores i amants de les lletres, que precisament esta setmana hem celebrat el Dia del Llibre. 

Vaig començar la setmana del llibre participant diumenge 21 en  " La Marató de lectura de Jesús Pobre".

Una amena, agradable, interessant, entretinguda, plaent Marató de lectura de textos en valencià, en la qual vam participar més de trenta persones entre adults i joves. 
Els organitzadors havien programat quatre hores de lectures. Quatre hores que en un principi creia se'ns farien llargues, eternes i avorrides, es veu que encara guarde algun recel sobre la força de la paraula. Tanmateix anava errada, les quatre hores dedicades a llegir i escoltar relats, poemes i fragments dels nostres llibres van passar en un vol, duent-me a gaudir d'un matí primaveral d'una manera plaent entre lletres i veus de diferents registres literaris i sonors. L'alternança dels escriptors-escriptores, actors-actrius, music i lectors-lectores va aconseguir que el temps fluïra fresc i esplèndid, el matí se'n va fer curt . Enhorabona i gràcies als amics-amigues de Jesús Pobre que de nou ens van brindar una exemplar organització. I felicitacions especials als xiquets-xiquetes del centre escolar Pare Pere que van realitzar una lloable intervenció i als-les mestres que els han ajudat a fer tan expressives lectures.
Foto


El 23 d'abril vaig celebrar mati i vesprada, com toca, el Dia Internacional del Llibre i dels drets d'autor.

Foto: Vos desitge un feliç i lector Dia del Llibre, amb un pomell de roses i la vella portada dels meus contes de riurau, que enguany fan el seu 25 aniversari, perquè els llibres també acompleixen anys. Ho celebraré contant alguns dels contes als xiquets i xiquetes del que ha sigut el meu col.le  el "Port de Xàbia"
Una abraçada, salut i molts llibres.Durant el matí vaig anar al meu col.le el "Port de Xàbia", on he treballat més de 33 anys de mestra, fins fa uns mesos. Va ser un reencontre feliç amb companys, companyes i alumnes. Una deliciosa sensació passar un mati al col.le com escriptora contacontes convidada, les responsabilitats de mestra ja no eren preocupació meua. Van ser tres intenses sessions amb els alumnes de cada cicle de Primària i una amb els alumnes d'infantil. Crec que xiquets i xiquetes s'ho van passar molt bé, però jo vaig disfrutar més que ells. Com enguany fa 25 anys de la publicació dels meus contes de riurau, vaig aprofitar per a contar-los alguns dels contes.  "Peret Marieta i la llocadeta" a 3r cicle, "Perot el grandot, o la mentida de Xàbia" als de 2n cicle, "La filla del calciner" a 1r cicle, i els d'Infantil van demanr dos contes "El caragol i la cuca" i "L'asenet i la rata". Els menuts van participar amb una atenció, interés i alegria que era una joia vore'ls i contar-los contes. 
El capvespre va estar ple de minuts d'or literàris. 
A València, l'Octubre Centre de Cultura ens va acollir a una bona colla de gent que ens estimem la nostra llengua. Més 50 escriptors i escriptores del País Valencià celebràrem el dia del llibre (Sant Jordi 2013) amb una festa literària singular. Els diferents participants disposavem d'un minut per a llegir al públic, que omplia la sala, un breu i significatiu fragment de la nostra obra, un atutèntic minut d'or literari. També es va dedicar un homenatge a Vicent Andrés Estelles amb lectura dels seus poemes, unes poesies musicades i cantades per Miquel Gil, i unes roses de paper que van creixèr allí mateixa entre els dits de la filla d'Estelles i bressolades per la potent veu del cantant. L'acte el conduí Reis Juan i va estar organitzat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural i L'Octubre Centre de Cultura Contemporània;  El Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, PEN Català i la Llibreria 3i4.  
 Una festa que ens va permetre reunir-nos, escoltar-nos, compartir treballs, sensacions i emocions.
Enllaç al bloc de msprinetti ( vos el recomane especialment)
Enllaç al reportatge "Per què escrivim" del Quadern de El País

  

1 comentari:

  1. Pepa, moltes gràcies per les recomanacions ... i per la difusió ... jeje.

    Dir que també m'agrada, valore i admire la teua tasca de creadora i mestra (amb o sense xiquets). Queda pendent llegir-me algun llibre teu per endinsar-me en la teua obra.

    Un salut!

    ResponElimina