dilluns, 9 de setembre del 2013

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “MATAREN EL VERD” DE CARME MIQUEL, AL C. S. AUTOGESTIONAT “LA MISTELERA”


Dimecres 11 de setembre ( Diada de Catalunya), al Centre Social Autogestionat “ La Mistelera”,  es presentarà la nova novel.la  de Carme Miquel, “Mataren el verd”.


No és casual que la segona presentació de la novel.la siga al poble de la Xara, a la Marina Alta, comarca on Carme Miquel està ben arrelada, perquè de menuda hi passava els estius i gran part de les vacances a Gata de Gorgos, poble de la seua família materna, i ara de major passa llargues temporades a la seua caseta del Montgó.  (La primera presentació del llibre va ser al CCC Octubre, a València ciutat on viu i lloc on transcorren els fets novel.lats.)
 
Carme Miquel és una escriptora compromesa amb el seu temps, amb la igualtat de les dones,  amb la llengua,  amb la cultura, amb la gent, amb la terra,  amb el País Valencià,  amb l’educació, la seua estimada  professió.
És una de les persones amb les idees més clares que he conegut, lluitadora, conseqüent, generosa que treballa pel desenvolupament de la humanitat en harmonia  de la mare terra.

En la seua obra escrita, Carme Miquel reflecteix amb fidelitat  els principis que la guien en el quefer vital i li conformen la personalitat. La consciencia social, la mirada d’ésser humà sensible, la veu de dona que reclama igualtat i visibilitat, el compromís  en la protecció del territori, la defensa del nostre patrimoni natural, arquitectònic, històric i cultural, impregnen les línies dels articles que publica i les pàgines dels llibres que escriu, siguen de caràcter pedagògic, divulgatiu, d’assaig, de literatura infantil i juvenil o d’adults. 

Al llibre  “Mataren el verd” hi són presents cadascun dels principis de l’autora, i d’una manera particular la defensa del territori i la natura.
És tracta d’una crònica novel.lada dels fets reals que durant quasi tres dècades ocorregueren en la fèrtil horta de La Punta, una pedania situada al sud València que fa més de deu anys va veure com els camps, cultius, cases i alqueries eren destruïdes de forma terrible,  i les gents que hi vivien d’antuvi eren dramàticament desallotjades i expulsades per l’especulació urbanística.
 La novel.la està bastida amb originalitat a partir de diferents seqüències temporals que s’entremesclen. D’una part es relaten els moments més significatius que es visqueren durant el llarg procés d’expropiació; d’altra es dibuixa el passat tranquil de germanor amb la terra; recorrent el paisatge apareixen els personatges de ficció que viuen les seues històries particulars entre els espais i els fets de la Punta; tot vist des del present de la protagonista principal, personatge també fictici que serveix a l’autora com a disculpa per convertir el cru document de la realitat en una narració literària plena d’estimes apassionades, vivències intenses i evocadores imatges. El conjunt literari estimula el lector  a identificar-se amb els autèntics personatges que compartiren les belleses de La Punta viva i deixaren l’alè en la resistència a veure-la morir. 
La novel.la s’ha publicat mitjançat el sistema de micromecenatge  per la plataforma verkami.

 Potser per tot això dit abans sobre l’autora i sobre el llibre, tampoc és casual, que la CSA Mistelera, un centre social autogestionat que, si fa o no fa, va sorgir una dècada arrere “baix un impuls creatiu, social i culturalment compromés”, siga l’associació que presenta a la Marina Alta la novel.la “Mataren el verd”.

Després de la presentació  es projectarà  "A TORNALLOM". Una pel·lícula documental d'Enric Peris i videohackers sobre la destrucció de l'horta de la Punta de València, guanyadora del premi al millor documental en els VII Premis Tirant.

Allà hi serem.L'ACTE

Emotiva i conscienciadora la presentació de la novel.la “ Mataren el verd” de Carme Miquel, que es va fer anit al CSA “ la Mistelera”. La projecció del documental sobre la destrucció de La Punta ens va colpir amb les dramàtiques imatges que presentava, i de nou ens va envair el sentiment de quanta necessitat té el nostre País Valencià de recolzar i incrementar el número de persones que el defensen, i quants especuladors i “malgovernants” li sobren.
Foto
Foto
 

Foto

 
http://youtu.be/rPC5D9msKGoA tornallom: Anar "a tornallom" és quan els llauradors s'ajunten per a fer feine...Ver más

  • José Pineda García Que poca vergonya això de La Punta, i quin sacrilegi...Polítics valencians bandits (alguns, no tots). El progrés esta molt bé, però no tot val.
  • Angel Rebollar Una bonita presentación, para un relato novelado, lleno de compromiso y amor a la vida y a la madre tierra

  • Vicenta Maria Cruañes Moragues Sembla mentida que una tragedia tan gran ,amb tanta malifeta, deshaucis, families impotents amb tanta presió policial i màquines terrorifiques enfront de persones tan dignes passara..i tants valencian a prop...i encara la terrorista i barbara Rita en el poder!No hi ha paraules.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada