divendres, 20 de maig del 2016

UNA EXPOSICIÓ LLIURE DE TABÚS: “AUTOCOÑOCIMIENTO”Carmen S. Ruano presenta la seua col.lecció “Autocoñocimiento” en l’Exposició de Primavera, del cicle expositiu 2015-2016, amb què l’EATIM de Jesús Pobre celebra les estacions de l’any amb mirades per la igualtat de gènere.

Psicòloga, sexòloga, feminista, sòcia activa de la Xarxa de Dones de la Marina Alta, Carme S. Ruano ens va sorprendre gratament a 2014 mostrant-nos la seua recent descoberta faceta de creació artística en l’exposició “Dones... de tots els colors”, un conjunt de tapissos realitzats amb teles reciclades que versionaven, amb innovadora mestria, imatges conegudes ( fotografies, quadres, cartells...) de dones de tot el món.
La bona acollida i l’impacte que va causar l’obra exposada va marcar l’inici d’un seguit d’exposicions, individuals o col.lectives, i la selecció dels seus treballs en diferents esdeveniments.
Autodidacta en el món de l’art, com es defineix ella mateixa, el seu autoaprenentatge ha sigut ràpid i fructífer per la quantitat, qualitat i evolució dels treballs creats, en a penes dos anys, cada vegada amb major tècnica compositiva i llibertat creativa. Ja no es cenyeix a recrear imatges conegudes, ara escorcolla en les sensacions, idees, conceptes, vivències pròpies i construeix una obra plàstica completament original, fidel a ella mateixa com a dona, feminista, psicòloga i, en el cas de la col.lecció actual, inspirada sense tabús, precisament per a trencar-los, en el treball de sexòloga que du exercint durant més de 25 anys.

Al catàleg de l’Exposició “Autocoñocimiento”, Carme S. Ruano ens explica el títol i el sentit de l’obra presentada:
“Terme del feminisme en el que es fa un joc de paraules per a trencar i impactar amb l’objectiu de prendre consciència de la necessitat de què la dona es reconcilie amb aquesta part del seu cos denigrada, maltractada i objectualitzada”. Arreplega el terme que juga amb la paraula “cony”, d’ús habitualment despectiu, “per elevar-lo a la categoria de saviesa unint així la dicotomia ment/cos, llargament arrossegada a través de generacions i que tant de mal ha fet a les dones, per a utilitzar la vulva com a vehicle que permeta la integració d’esta dualitat des d’un punt de vista positiu, de plaer i amb una gran carrega de poder personal”.  
La col.lecció està formada per una vintena de quadres-tapissos, confeccionats amb una extensa varietat de teles, que desvelen les intimitats del sexe de les dones reflectides en vulves poètiques carregades d’una ocurrent gamma d’emocions i situacions, que l’artista plasma mitjançant la fantasia  del disseny, la imaginació compositiva, les textures i colors de les teles, junt a títols tan suggerents com “Alada”, “Contenta”, “Verge”, “Descarada”,  “Tòxica”, “Mutilada”, “Passional”, “Espiritual”....
Un treball que ens convida a reflexionar sobre els prejudicis, mites, pors, menyspreus, culpes, burles referents a la sexualitat femenina; que ens fa replantejar-nos conceptes, formes de mirar, de parlar; que ens mou a descobrir sensacions, sentiments, energies, a respectar i respectar-nos, a divertir-nos, a valorar-nos, a conéixer-nos i que ens coneguen com a dones a les que el sexe ens proporciona i proporciona múltiples vivències, emocions, plaers, molt més enllà dels quefers purament reproductius als que d’antuvi ens destina de manera repressiva i castrant la societat patriarcal.
Leonor Taboada, a la dècada dels setanta del segle passat, en “Cuadernos Feministas. Introducció al Self-Help” deia que «El  cos de dona està colonitzat i respon a la ideologia del colonitzador... Les dones necessitem una arma curta per a defendre'ns de l'opressió, i eixa arma és el coneixement...”
L’exposició “Autocoñocimiento” de l’artista Carme S. Ruano ens ajuda i estimula a recórrer bellament el camí cap a la llibertat, sense prejudicis, complexos ni tabús. Pas a pas  transitem cap a l’autonomia i la descolonització del nostre cos i la nostra imatge.

(Podeu visitar, entretenir-vos, parlar i observar l’exposició Al Pati Centre d’Art de Jesús Pobre, fins el 26 de juny, de dilluns a divendres de 10h a 13h, diumenges de 10h a 14h)

Pepa Guardiola
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada