dissabte, 10 de desembre del 2016

La capitana mora de Dénia cedeix la plaça de rei mag al seu marit


Roda i volta a parar on sempre, o si voleu el refrany en versió original "Roda i volta la burra solta". A la fi, després de tot el rebombori, la capitana de la filà mora Amazigh ha cedit al seu marit la sort de representar a ses Màgiques Majestats en la Cavalcada de Reis de Dénia. Res de nou de sota la capa del cel patriarcal, que les dones deixen el primer lloc al marit, o que se senten obligades a retirar-se a la seua ombra, és més antic que la picor.


Malgrat el clàssic i decebedor final de esta historieta del Rei Mag caigut en sort a una filà mora de dones, entre queixes, protestes, debats, opinions i reflexions, hem fet un passet endavant en igualtat. 
L’Ajuntament de Dénia, sense pretendre-ho, ha posat de manifest un clar exemple de masclisme passiu o micromasclisme en festes,  i bonament ha pres mesures per rectificar, l’any que ve se sortejarà la representació dels Mags entre les persones que s’inscriguen a l’efecte, sense diferenciar sexe (esperem que si li toca a una dona no delegue en cap parent home).
Segur que a les dones de la filà Amazigh també els fa reflexionar el succés, així com a altres persones i entitats de diferents pobles.

Amb tot, el que més em dol és que s'hagen utilitzat com arguments intimidatoris que "una dona fent de rei mag pot desvirtuar la festa", o que "no és pot jugar amb la il.lusió dels infants". Qui diu això oblida que les dones, en la vida quotidiana, en festes i celebracions, vestides d'anar per casa, de treball, de carrer o mudades per a grans esdeveniments, som les qui majoritàriament mantenim ben viva la il.lusio de xiquets i xiquetes. Tenim experiència de segles.
A pleret, pas a passet, amb paciència i una canya per mantenir la drecera i no perdre el rumb aconseguim que es vagen replantejant hàbits, canviant costums (també en festes) i adaptant-les als drets d'igualtat i als drets humans que han de regir el món actual i futur.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada