dimarts, 15 de març del 2011

XARRADA AL VOLTANT DEL DIA DE LA DONA, EN TEULADA

La Xarrada de divendres passat, 11 de març, a Teulada, organitzada per l'Agrupació Socialista, va resultar una nova mostra de l'interés,  preocupació i conscienciació sobre la necessitat d'aconseguir majors quotes d'igualtat per a la dona.
L'acte va començar amb un minut de silenci per les víctmes del 11 M, que férem extensiu a totes les víctimes del terrorisme, també el de gènere.  Paqui Romaguera va fer les presentacions i Carolina Valles, psicòloga, va introduir el tema  fent referència al centenari del 8 de març, a la celebració d'aquest dia com a data significativa per reflexionar sobre els passos cap la igualtat i la necessaria implicació de tothom.
Per la meua part, vaig començar per remetre'ns a algunes de les primeres lluitadores, de les que ha quedat constància escrita, amb la lectura de dos poemes de les avantpassades escriptores(  Safo de Lesbos i Sor Ines de la Cruz) ben adients, vaig parlar de les pioneres de la revolució francesa, les sufragistes, el congrés de Conpenhaguen a 1910, la primera celebració de del dia de la dona, per entrar finalment en el motiu que titulava la xarrada "La dona en el món del segle XXI"
Breu resum
"....La celebració de l'any internacional de la dona a 1975,  va servir com a llançament de denúncia massiva de les dones, i va propiciar les conferències mundials que es feren durant la resta del segle XX:  Mèxic, Copenhaguen, Nairobi, Beijing, amb tot un seguit de declaracions, legislacions, mesures pràctiques en favor de la igualtat de la dona.

Els moviments sufragites nascuts a finals del XIX,  esdevingueren en  moviments feministes al segle XX cada vegada amb major força reivindicativa  i presència social. Estos moviments junt a la filosofia d’esquerres, les politiques progressistes, la demanda de justicia social que reclama una societat desenvolupada, i la conscienciació de dones i homes han fet que el segle XX siga el segle de la gran revolució pacífica de la dona.

L'objectiu, a l’entrada del segle XXI, ha passat a ser la universalització legal de la igualtat i la realització material d'este principi legal mitjançant polítiques actives, amb la discriminació positiva, aplicant  legislacions especifiques per a desarrelar la cultura masclista i la seua impregnació en els hàbits, usos i costums socials, laborals, culturals,  educatius,  familiars, domèstics i naturalment els ideològics…
Acompanyant  lleis i  declaracions fan falta  balanços i dades de la realitat, fer el seguiment de l'aplicació de la legislació en favor de la dona i actuar en conseqüència amb més  mesures, perquè la llei  o les declaracions no queden en plecs d'intencions buits d'efecte.
Es fàcil constatar amb  dades  com la societat va  canviant molt a poc a poc i no s'avança amb la rapidesa que l'autèntica justícia d'igualtat social ho requereix ...
Algunes dades sobre discriminació
         Al 2010, 78 dones van ser assassinades per les seues parelles o exparelles.
         600.000 avaluacions de risc  sobre la violència masclista. 

         El guany mitjà anual femení suposa el 78,1% del masculí.
         Només hi ha un 11% de dones en consells empresarials.
         1 de cada 4 dones majors de 65 anys viu en el llindar de la pobresa.
         Cobren pensions inferiors a les dels hòmes.
         Treballs majoritàriament centrats en servicis.
         Moltes sense protecció formal laboral.

         El 60% dels llicenciats en carreres científiques són dones, però només el 14% arriben a ser rectores, el 15% catedràtiques i el 37% docents investigadores.
         El 62% de les pel·lícules espanyoles estan protagonitzades per personatges masculins.
         Només un 7% dels films són dirigits per dones
         La participació femenina en guió i producció no aconseguix el 20%
         De cada 100 novetats en narrativa, unes 25 són d'autores.
         Les dones que firmen crítiques o ressenyes en els suplements dels grans periòdics a penes sobrepassen el 15% del total.
         L’esport femení és quasi  invisible.
         Cap dona no ha sigut directora d’un periòdic de tirada estatal.
         La presència de la dona en els mitjans de comunicació és significativament menor.

A nivell mundial
         La violència afecta al menys a una de cada tres dones i xiquetes del món.
         Quasi dos de cada tres persones adultes analfabetes són dones.
         Les xiquetes encara tenen menys probabilitats d'anar a escola que els barons.
         L’encalçament sexual en el món laboral és norma d’ús.
         Cada 90 segons mor una dona durant l'embaràs .
         Les dones continuen guanyant menys que els homes pel mateix treball.
         En nombrosos països, s'enfronten a la desigualtat en l'accés a la terra i els drets a l'herència.
         Les dones  ocupen només el 19 per cent dels escons legislatius,
         Conformen  el 8% dels representants en les negociacions de pau.
         Només són 28 les dones  caps d'estat o govern.
A la dona ( i a l'home) en el segle XXI li queden molts reptes per assolir : per una banda preservar i consolidar l’aconseguit, per altra afrontar el que queda pendent, fer-se visible, denunciar els abusos, els desavantatges, assumir noves responsabilitats i compartir-ne altres.
 
  La participació del públic ( homes i dones) en el col.loqui va ser ben activa i profitosa.
Entre les diapositives que acompanyaven la xarrada, vaig posar algunes portades de periòdics d'enguany, per constatar la invisibilitat de la dona, mostrant l'escassa presència en els mitjans de comunicació. Una  de les assistents després em deia: " Si no ens ho mostres no m'ho haguera cregut, jo llig el periòdic tots els dies i no m'havia adonat que quasi no apareixem"...
Una mostra


 

La vetllada va acabar amb un agradable sopar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada