Setmana especial de desembre dedicada per complet a un de temes importants que ocupen les meues activitats "els riuraus".
Primer la presentació a Xàbia a la Casa de Cultura del n. 3 de la revista Riuralogia, en la que he col.laborat amb un article sobre riuraus i naies, ja vaig avançar este estiu una xarrada sobre l'article en el que intente clarificar la definició de "naia" com a component de les casetes de camps d'alguns pobles de la Marina Alta, i revisar les derivacions, semblances i diferències amb els riuraus.
La revista
RIURALOGIA-RIURAUS VIUS proposa que per a la recuperació dels riuraus cal
aprofundir sobre l'estudi dels treballs que van realitzant-se o que
s'han de realitzar i alhora donar difusió i deixar constància dels
avanços fets. Com diu la contraportada de la revista:
“En aquesta
experiència editorial RIURALOGIA: ESTUDI DELS RIURAUS I D'ARQUITECTURA
RURAL - RIURAUS VIUS vol donar a conéixer una part de la nostra cultural
rural: l'arquitectònica i l'etnològica, i en particular la que ens
apropa a unes construccions tan nostres, els riuraus, tan íntimament
lligats a la nostra cultura i al nostre paisatge, a la nostra manera
d'entendre la vida que es podria dir que són ells els que parlen de la
nostra personalitat com a poble.”
En la presentació vam intervenir Miguel del Rey, director de la revista, Lluís Fornes, secretari de Riuraus Vius, i jo mateixa.
L'altre acte ha sigut la inauguració del riurau Arnauda ja completament cobert. Ara llueix com un riurau de veres, magnífic i grandiós. Amb 14 arcs a doble coberta és un dels riuraus més gran coneguts, i un dels cinc grans riuraus que millor o pitjor encara es conserven a Xàbia.
L'acte organitzat pel departament de turisme, presentat pel regidor Antoni Miragall, ha comptat amb la participació de diferents col.laboracions, danses, música, recital de poemes, lectura de textos, un vi d'honor, i entre el nombrós públic hem gaudit de la reencarnació d'un dels senyorets que el va construir al segle XIX.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada