dimarts, 27 d’abril del 2010

PASSEIG LITERARI PER LA MARINA, DES D'UN GRAN RIURAU


L'acte de diumenge, 25 d'abril al Gran Riurau de Jesús Pobre, va resultar agradable, interessant, sentit i crec que novedós. Ja sé que no és novedós seure tres escriptores en una taula per a llegir els seus textos, però si ho és quan l'espai que acull l'activitat cultural es un antic edifici rehabilitat, en altres temps destinat a fer pansa. També va contribuir a donar singularitat la manera en com vam plantejar l'encontre, no com una taula redona sinó com un passeig literari per la Marina Alta, de fet és el títol que li vam posar. I vam elaborar el programa com un passeig al voltant d'allò que preteníem: parlar ( més bé llegir) sobre les virtuts de la nostra comarca, dels seus encants i també del seu present ple de despropòsits, i dels convenients propòsits del seu futur. Tot adobat amb imatges suggerents de la comarca, en consonància amb la lectura de cada moment i introduït amb la música del darrer disc de la RAS, mentre aplegaven passejants i passejantes.
El programa versava així
-Arribada i presentacions.
-Eixida: El Montgó màgic.
La terra des de la mar encantada.
-Descans a l’ombra del riurau.
-Cursa irada pels camps de ciment.
-Tornada: Carta a la Marina.
-Cloenda: aperitiu d’opinions.
En les presentacions vam dedicar unes paraules a la memòria de les nostres antecessores en lletres Maria Ivars i Carmelina Sánchez Cutillas, també van dedicar un record al nostre amic mestre i músic Pep Bas.
Els assistents es van implicar en cada una de les lectures del passeig, però la "Carta a la Marina Alta" va commoure tothom i va posar un punt i final ple de sentida emoció.
En nom de Carme Miquel, Xaro Cabrera i el meu propi, gràcies a tots i totes els assistents per atendre les nostres lletres i mostrar tanta estima per la Marina Alta. I gràcies a la Comissió de Dones de l'Associació de Veïns i la resta d'organitzadors de Jesús Pobre per donar-nos la possibilitat de llegir en un espai tan ple de vida passada, present i futura com és el seu Gran Riurau, enhorabona i que gaudiu d'ell.
Clica per llegir la carta a la Marina Alta.



Així ens vam sentir tots, llig el bloc d'Anna

dilluns, 26 d’abril del 2010

UN ESTIU A L'INFERN, I UNA VESPRADA AMB SICO FONS



Divendres 23 dia del Llibre, vam presentar a la Sala del Museu de Xàbia el llibre de Sico Fons "Un estiu a l'infern". L'acte organitzat per l'associació cultural Xàbia Viva i la Fundació Cirne, va tenir bona acollida, com correspon a una població que va fent el possible per escriure la paraula CULTURA amb majúscules.
Sico Fons ha publicat "L’udol de la sirena" (2001), "La mort de la sirena" (2003), "Històries de la Vall" (2003) , "Els crits de la follia" (2004), "Infants adormits· (2005). "Parelles imperfectes". 2006. "Portes tancades" 2006, "El desfici dels herois" 2008 (una per any). Ha obtingut diferents premis de narrativa, i col·labora amb diferents mitjans de comunicació. Un bon currículum per a un escriptor que publicà la primera novel.la al 2001.
En "Un estiu a l'infern" retrata la vida actual del món laboral amb les ETT, ( empreses temporals de treball). Amb la precarietat de l’efímer treball, els contractes basura... Tot contat en primera persona i present d’indicatiu ( per donar-li major força), des de la perspectiva del seu protagonista Marc Company, un jove que al mateix temps que inicia un contracte de faena de 3 mesos en una empresa del polígon industrial de Vara de Quart (València), enceta la lectura de la Divina Comèdia de Dante Alighieri, lectura que li fa establir un paral.lelisme entre la novel.la de Dante i la realitat actual.

dimarts, 20 d’abril del 2010

RIURAUS I LLETRES

A poc a poc, pedra sobre pedra, lletra darrere lletra, acció més acció, els que estimem la nostra terra, cultura i patrimoni, anem consolidant damunt els fonaments històrics, un edifici cultural amb futur. Pose com a exemple el cas dels riuraus. A partir de la presa de consciència sobre la importància d'aquestos elements arquitectònics valencians, singulars i únics, s'està produint una interessant activitat cultural, creativa i artística. Sense menysprear altres, n'esmentaré tres:
1.-El treball de reconeixement, reivindicació i foment de recuperació que fa l'Associació Riuraus Vius (feu una ullada al seu bloc).
2.-L'estudi, catalogació, i divulgació sobre els riuraus que realitzen historiadors i especialistes, entre els que destaque Carlos Fuster Montagut, ( llegiu el magnífic treball que li publica la revista digital Historica.cat) . 3.-L'ús cultural i social que se li va donant, com a font de creació i inspiració (lieder Riurau que Viu) , o com a lloc d'encontre i intercanvi .
Per a que pugueu gaudir d'aquesta darrera activitat vos informe i, alhora convide, a l'acte organitzat per l`EATIM de Jesús Pobre amb motiu de la setmana del llibre en el Gran Riurau recent rehabilitat. Un acte en el qual farem un Passeig Literari per la Marina Alta, amb les lletres de l'escriptora Carme Miquel, Xaro Cabrera i jo mateixa. Serà diumenge dia 25 a les 12 del matí, a l'aixopluc del Gran Riurau, naturalment.

dilluns, 19 d’abril del 2010

ENCONTRE AMB JOVES D'ALCÀSSER


No sé què em va impressionar més, si el local (una sala amb cabuda per a vora 400 persones, ocupada d'estudiants d'ESO i Batxiller), o les preguntes que em feren els joves assistents. S'interessaren per la inspiració, la composició, la creació literària, pel procés general o concret de la meua obra, pels llibres... són preguntes interessants i lògiques en un encontre entre lectors i escriptors. Però alguns dels joves d'Alcàsser anaren més enllà i entraren de ple en el que suposa la comunicació en la societat, i sobre tot l'educació.
Vaig centrar la xarrada en la "Força de la paraula en la societat del segle XXI" ( paraula oral o escrita, en format llibre o digital. I les preguntes, tot i que els joves les tenien preparades, estigueren a to amb la meua intervenció, conste que no havia anunciat de què parlaria.
"Creu que l'educació ofereix el què necessitem els joves del segle XXI?" "Hi ha moltes diferències entre l'escola actual i la de fa uns anys?" "El món de la cultura evoluciona en consonància amb la societat?" "Qui influeix sobre qui, la cultura o la societat", " Quin seria l'alumne ideal?" . Preguntes que mentre contestes et fan pensar que la nostra joventut ( una bona part d'ella) està més preparada del que s'hi diu .
Gràcies als joves i als professors i professores que els ajuden en el procés educatiu, i com no a la biblioteca i al Centre de Cultura d'Alcàsser.

divendres, 16 d’abril del 2010

Presentació del llibre "L'univers de les idees perdudes"

Acompanyada de Maria Grau, ànima d'Edicions del Pirata, precedida per les grates paraules de la mestra escriptora i amiga Carme Miquel, davant un públic generós i acollida per la complaent Llibreria Abacus de València vaig tenir el goig de presentar al món la meua última obra "L'univers de les idees perdudes". Com una bona mare-escriptora desitge que aquesta novel.la tinga moltes mans que l'agafen i milions de lectors que la gaudisquen.