diumenge, 28 de setembre del 2014

28 de setembre, Dia d’Acció Global per a l’accés a l’avortament amb seguretat, legalitat i gratuïtat .

 A novembre de 1990, durant la trobada de Feministes Llatinoamericanes i del Carib a l'Argentina, el taller sobre l'avortament, realitzat per la Comissió pel dret a l'avortament d'Argentina i per Catòliques pel dret a Decidir d'Uruguai, acordà elegir un dia per la coordinació d'accions de reivindicació per la DESPENALITZACIÓ de l'AVORTAMENT, havent constatat que les lleis restrictives no prevenen ni eviten la interrupció de l’embaràs, pel contrari, exposen a les dones a recórrer a la clandestinitat i inseguretat, causant l'augment de la mortalitat de les dones.
S'elegeix la data del 28 de setembre en memòria de l'abolició de l'esclavitud en Brasil, i per analogia a l'esclavitud de moltes dones que no tenen reconeguda la llibertat per a decidir sobre el seu cos i projecte de vida.
Des de 1992 tots els 28 de setembre, es coordinen accions  denunciant l'augment de la morbilitat i mortalitat de les dones especialment en els països on la llei és més restrictiva degut a la promoció de drets al “no nascut” per sobre dels drets a la salut de les dones.
Algunes dades
  • El 28 de setembre es recorda als governs llatinoamericans que sis mil dones es moren a l'any degut a complicacions d'avortaments insegurs.
  • La xifra anual d'avortaments que es practiquen a Brasil, Colòmbia, Mèxic, Perú i Republica Dominicana ascendix a 2.8 milions i en tota la regió la suma arriba a mes de quatre milions.
  • Cada dia es realitzen 55 mil avortaments insegurs en el món, 95 per cent en països en vies de desenrotllament, els quals són responsables d'una de cada huit morts maternes.
  • Mundialment per cada set naixements es du a terme un avortament insegur.
  • Cada 28 de setembre servix per a demandar l'accés de servicis d'avortament segur, la qual cosa podria previndre entre el 20 i 25 per cent del mig milió de morts maternes que anualment ocorren en els països en vies de desenrotllament.
Durant els últims anys s'ha fet evident la necessitat d'unir esforços i enfortir els moviments feministes internacionals per a rebatre i posar fre a la creixent amenaça de forces polítiques i conservadores que tracten d'impedir i dificultar els reconeixement dels drets reproductius com aspecte essencial per arribar a un desenvolupament just i humà de la societat, en el qual les dones siguen reconegudes com a protagonistes de les polítiques públiques i no com a objecte de les mateixes.
A l'estat espanyol la retirada de l'Avantprojecte de llei contra l'avortament i la dimissió del ministre Gallardón, ha sigut un triomf de les movilitzacions socials, entre les quals figura com a capdavantera “El Tren de la Llibertat.”
Però el perill de restricció dels drets de la dona a decidir sobre la seua maternitat continua amenaçant.  El Tribunal Constitucional té pendent de resoldre el recurs interposat pel PP temps arrere contra  l'actual llei de 2010 de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs. Recurs que s’havia paralitzat en espera que isquera endavant la llei Gallardon, i que ens temem tornen a posar en marxa.  Endemés el Govern de Rajoy anuncia una limitació de l'autonomia de decisió per a les menors de 16 anys. 
Hem d'exigir al Govern espanyol la retira del recurs d'inconstitucionalitat, així com la qualsevol limitació dels drets a les dones.
Hem de reclamar que s'acaben les amenaces restrictives del dret a decidir, i que es pose fi a la incertesa de qualsevol reforma regressiva de l’actual llei de l'avortament.
Enguany les plataformes feministes han convocat manifestacions per celebrar la retirada de la llei Gallardon i per reclamar la despenalització de l'avortament a nivell global.
Al país Valencià se celebraran

CASTELLÓ: dia 27 de setembre
A las 18:00h. Plça. Maria Agustina
Dones En Lluita Castelló
 ALACANT: dia 28 de setembre 
 12.00 hrs en el port ( Plaça del Mar)
VALENCIA: dia 28 de setembre
A las 19 hrs. Plaça de la Verge (finalitzarà al carrer Xàtiva amb flashmob organitzat per VDay One Billion Rising)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada