diumenge, 14 de setembre del 2014

Incendi al Parc Natural del Montgó, la Plana i el cap de Sant Antoni

Aquest cap de setmana la tristor s'ha fet ama dels pobles de Xàbia i Dénia. 
S'ha incendiat el Parc Natural del Montgó en la zona de les Planes i cap de Sant Antoni. 
Des de vora el camí dels Molins de la Plana Justa, dijous 11 a la vesprada, en apenes unes hores el foc va córrer seguint els canvis de vent a la torre del Gerro, la Cova Tallada, les Rotes, i durant la nit, de divendres 12, va tornar a pujar al cap de Sant Antoni i va baixar fins el Port de Xàbia.

Foto del Montgó des de la Plana Justa, juny de 2013
Es veia vindre, intuíem que a la més mínima espurna la Plana i el Montgó s'encendrien per enèsima vegada i el bosc que s'ha regenerat des d'últim gran incendi tornaria a desaparéixer. 
No aprenem, no. La zona de les Planes és espai de vents, no de bades els avantpassats van construir onze molins fariners, el major conjunt de molins del País Valencià. El foc ha jugat a seguir els corrents per barrancs i penyals, ho ha tingut fàcil: el brossam, la sequera, les dificultats d'accés, la deixadesa, la falta de plans de prevenció i actuació l'han ajudat en la seua cursa destructiva.   

Uns diuen que l'incendi ha sigut intencionat, altres que fruit d'una negligència. Mentre ens donen l'explicació verídica, si ens la donen, el que sabem amb certesa és que un parc natural com el del Montgó no es pot  gestionar amb deixadesa, perquè la deixadesa és la major de les negligències, i les negligències les aprofiten els qui volen arrodonir les maldats.  



La Plana tardarà a ser com abans, perquè aquesta vegada les flames han sigut implacables, però la natura és més sàvia que les persones i a la llarga tornarà a prendre possessió del que és seu.
Mentrestant, enyorarem les pèrdues, reforestarem, reclamarem mesures degudes  i ens penedirem no haver posat tots els mitjans per haver evitat tanta destrossa.

Dolor de Natura!!! Dolor de Terra!!! Dolor de poble!!! Dolor de gent!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada