diumenge, 21 de setembre del 2014

El futur museu sobre els fets i drets de les dones, MHDM.

Sota el lema “Ahir i hui del feminisme. De les onades a les marees”, divendres passat,  la Seu Universitària d'Alacant va ser el marc d'una intensa i constructiva jornada feminista de reflexió i intercanvi d'idees. L'encontre era l'acte amb què culminava la primera part d'un procés començat any i mig enrere per un grup de feministes d'Alacant, que han constituït una associació a fi de crear el Museu de Fets i Drets de les Dones (MHDM) .

Excel.lent i necessari el projecte de fundar un museu dedicat a les grans discriminades de la història. Perquè al llarg dels segles són moltes les dones que, en no ser ni santes ni reines, han sofert un doble soterrament: el de la terra i el de l'oblit. Científiques, filòsofes, pintores, escriptores, músiques, compositores, inventores, investigadores... feministes defensores dels drets i de la igualtat romanen censurades i arraconades a l'espera que la seua existència siga recordada i els seus fets i aportacions a la societat deixen de ser anònims, els siguen reconeguts i elles passen amb nom propi a formar part de la memòria i el patrimoni col.lectiu.

La jornada, en la que varem participar més d'un centenar de persones, fou inaugurada per Josefina Bueno, directora de la Seu Universitària d'Alacant, i Elena Simón, Presidenta de l'associació MHDM  (Museo de los Hechos y Derechos de las Mujeres).
“Crear en Alacant un museu viu i didàctic”, “ referent de la història universal dels fets i drets de les dones rescatant-les de l'oblit” és l'objectiu principal de l'associació.
 
Com ens sentim part de totes aquelles persones que sabem que el feminisme és un motor  per al canvi social i cultural i que anem posant una moneda en la vidriola del bagatge feminista, volem comptar amb un“nosaltres”  ampliat i , per a això, vos convidem a formar part de l'associació”. “Volem recórrer amb vosaltres este bell camí i  que esta experiència arribe a bon terme” , fou el repte llançat per les organitzadores.

Endemés de la presentació del projecte i de les paraules de la presidenta “Encontrarlas y encontrarnos en el Museo HDM”, les diferents xarrades i intervencions van servir d'intercanvi de coneixements, reflexions, consideracions i sororitat.
Carmen Albroch ( senadora i escriptora) ens va parlar sobre la “Presencia y ausencia de las mujeres en el mundo de la Cultura y en los museos en particular”.  Entre altres descriminacions culturals, va deixar constància clara de què les absències de l'obra de les dones en museus són tan nombroses com cruels, perquè les artistes han sigut i continuen sent víctimes de la invisibilitat a la que condemna les dones la societat patriarcal.
Oliva Blanco Corujo, investigadora i escriptora, va presentar la “Fabrica de la Memoria”, un espai digital  per a la recuperació de la història de les dones que vol cobrir objectius semblants al del futur museu i en particular la creació d'un arxiu documental on line relatiu a la memòria de les dones, especialment en els suports que ressalten la seua imatge i la seua paraula:  fotografies, cartells, audiovisuals, textos, etc.

Rosa Cobo Bedía, professora de la universitat d'A Coruña i escriptora, va fer  una exposició magistral amb reflexions profundes sobre “El Feminismo como motor de cambios históricos, culturales y sociales”. Un repàs històric a les tres grans onades en les que s'ha  manifestat, format, desenvolupat i avançat el feminisme fins a l'actualitat, aportant un plantejament sobre l'actuació futura necessària. Difícilment és pot dir tant sobre la història i el futur del feminisme en poc més d'una hora.

En definitiva, fou una jornada d'aprenentatge, formació, interactuació, projectes de futur i carrega de piles feministes.

Gràcies a les organitzadores i enhorabona a l'associació MHDM.
Força i endavant.












 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada